Viata ca in filme

Filmul un produs al imaginatiei: de multe ori o oglinda utopica, alteori o viziune dura a realitatii... insa niciodata viata de zi cu zi. In functie de preferinte urmarim comedii, drame, muzicaluri, filme politiste si thrill-ere si in cele mai multe intalnim situatii care par perfecte in lumea imaginilor, dar nu au ce cauta in realitate.

Si totusi, exista o diversitate enorma: multe genuri, multe stiluri, multe idei. Pana la urma umorul britanic este foarte diferit de cel frantuzesc, iar filmele americane descriu lumi total diferite de cele asiatice. Un motiv logic ar fi pentru ca acele scenarii sunt inspirate din lumea in care traim, dar pe de ala parte complexitatea lor nu va depasi niciodata limitele comune, nu?

De aproape o saptamana urmaresc un serial chinezesc coreean. Cu toate ca inca sunt la capitolul "japoneza", serialul acesta mi-a captat atentia inca de la prima scena urmarita. Nu l-am vazut de la inceput, insa firul actiunii nu este afectat, ba dimpotriva. Ideea e ca in serialul acesta este prezentata viata la curtea imparatului, mai precis in una din bucatariile acestuia.
E o poveste impresionanta, care descrie foarte bine o cultura (probabil greu de descifrat uneori) si te face sa te gandesti la mediul in care traiesti, la culturile cu care interactionezi in diverse imprejurari.

Cand am citit "Shogun" de James Clavell descopeream Japonia si cultura ei cu fiecare pagina parcursa. Intr-un fel cam asta fac acum urmarind serialul "Giuvaerul palatului": descopar o parte din Coreea si cultura ei in fiecare episod parcurs.

Lista filmelor/serialelor care au reusit sa-mi capteze atentia in modul descris nu este inca terminata (sunt convinsa de asta). Am urmarit seriale care trec pe teritoriul fantasticului si seriale desfasurate in medii destul de stricte (gen medicina, politie...banuiesc ca numele nu mai necesita a fi mentionate :P), dar ele nu fac decat sa ne ofere cateva lectii apeland la un "mesaj mai abstract"

Oh well...tie ce film/serial ti-a captat atentia recent?

5 comments:

Anonim spunea...

Da-mi voie sa te informez ca serialul pe care il urmaresti nu este chinezesc, ci coreean... E cu totul altceva. Detest faptul ca se fac astfel de confuzii iar oamenii ii numesc pe toti asiaticii "chinezi". Daca nu cunosti, mai bine nu-ti mai da cu parerea.

Unknown spunea...

dupa serialul de azi am aflat si eu ca este coreean...greseala mea pe care am s-o corectez.
oricine ai fi nu judeca inainte sa cunosti: nu sunt deloc absurda, raspund pentru afirmatiile mele si le corectez cand e cazul!
nu a fost o confuzie voita...pe mine ma fascineaza foarte tare culturile de pe continentul asiatic, si stiu foarte clar ce diferente exista de la o tara la alta (de la o cultura la alta).
in plus nici mie nu-mi plac deloc legaturi de genul chinez=asiatic (legaturi pe care le-am intalnit pe toate continentele).

Anonim spunea...

Nu vreau sa te judec, doar te-am informat... pentru a nu se mai face asemenea confuzii. Nu ma refeream in special la tine, ci vorbeam in general despre oamenii ignoranti care parca intentionat ii numesc "chinezi" pe toti.

Anonim spunea...

Si da-mi voie sa te mai corectez o data.. chinez = asiatic (pt ca toti chinezii sunt asiatici) dar asiatic ≠ chinez (pt ca nu toti asiaticii sunt chinezi). Cred ca asta ai vrut sa spui de fapt. Sper ca nu am fost prea dura... Si daca iti place Asia inseamna ca esti de-a mea... ^_- Peace

Unknown spunea...

ma bucur ca ai inteles la ce ma refeream...Asia e o lume minunata si sper sa am cat mai multe ocazii sa o cunosc mai bine (la fel si pentru tine daca iti doresti :P)....
Peace it is :)

 
template by suckmylolly.com flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com