European CSR Lessons Ziua 1

Saptamana trecuta am fost invitata sa particip la European CSR Lessons, evenimentul care demonstreaza prin studii de caz amploarea si impactul pe care actiunile de CSR le au in societate.

Inca din primele ore ale evenimentului am intalnit o provocare: Cum ar fi sa traim intr-o lume fara reguli? Cat de responsabili am fi in interactiunea noastra cu tot ce ne inconjoara? Eu inca nu am reusit sa ofer un raspuns realist acestei provocari, insa mi-au ramas in mine cuvintele doamnei Anne Juganaru, care ridica intrebarea Cum se poate cumpara sau vinde cerul sau caldura pamantului?

Dupa conferinta de deschidere a urmat un intreg calup de studii de caz care mai de care mai interesante. Asa am aflat cum la Cosmote a aparut conceptul de I love recycling, oamenii fiind invitati sa lase atasamentele emotionale deoparte si sa renunte la telefoanele care zaceau intr-un sertar pentru ca nu mai erau folosite. Angela Wiesmueller, de la Mondi ne-a aratat ca este posibila o perspectiva de reciclare a hartiei cu produse de foarte buna calitate, iar ideea de "As green as it get's - it is a journey that never ends" mi-a placut foarte mult. 

Stiati ca sunt oameni carora le pasa atat de mult de mediul in care traiesc incat isi unesc fortele si aduc imbunatatiri cladirilor pe langa care trec zi de zi? Cel putin asa se intampla in Drumul Taberei in Bucuresti, unde unii inca isi aduc aminte de ziua cand au vazut Razboiul stelelor in cinema, iar azi locuitorii zonei au decis ca vor sa ofere ocazia si generatiilor ce vin din urma sa-si creeze propriile amintiri intr-un centru cultural nou. 

Pentru oamenii de business, cei cu cifre si conturi de administrat, Daniel Benko de la WWF Ungaria spunea ca dureaza timp sa lucrezi pe baza unor planuri de afaceri, insa este posibil sa creezi o schema care sa genereze profit, sa sustina comunitatea locala si in acelasi timp sa fie congruenta cu valorile ce privesc mediul inconjurator. Rabdarea insa este un atribut foarte important

Mai pot sa iti spun ca in paralel organizatorii au creat conceptul a 3 workshop-uri, iara eu am avut onoarea sa descopar noile oportunitati de finantare europeana in Romania pe care oficialii le pregatesc pentru 
ONG-uri si tineri. Recomand tuturor sa urmareasca site-urile oficiale ale acestor institutii (vezi ANPCDEFP, Ministerul Tineretului si Sportului, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si nu numai) pentru a-si clarifica directia catre care se pot indrepta.

Prima zi de eveniment s-a incheiat cu un alt calup de studii de caz, de aceasta data sub tema produselor si seriviilor responsabile. Marin Preda spunea ca Timpul nu mai are rabdare, iar speakerii au aratat cat de vital este sa lucrezi in prezent, pentru ideile si credintele tale. Si da, am aflat despre Bursa Binelui de la BCR si despre cum Vodafone contribue la salvarea multor vieti, si cum pasiunea inca este motorul celor de la WWF Romania si protectia copiilor a devenit un plan cu semn de exclamare pentru Liberty Global, aka UPC la noi.

Imi era dor de un astfel de eveniment plin de informatii valoroase. Pana si micul decalaj de timp ce a aparut nu a fost suficient de puternic incat sa ma determine sa stau acasa a doua zi. Vezi postul urmator pentru ce 
s-a mai intamplat la European CSR Lessons editia din mai 2013.

 
template by suckmylolly.com flower brushes by gvalkyrie.deviantart.com